Vad är MFA eller 2FA och är det säkert?

MFA står för Multifaktorautentisering och 2FA står för Tvåfaktorautentisering. Båda dessa tekniker syftar till att öka säkerheten för användares konton genom att kräva mer än en typ av verifiering för att logga in. Medan 2FA kräver två olika typer av verifiering, kan MFA innebära två eller fler olika metoder.

Vanligtvis används något användaren vet (lösenord), något användaren har (t.ex. en mobiltelefon eller säkerhetsnyckel) och något användaren är (biometri, såsom fingeravtryck eller ansiktsigenkänning) som autentiseringsmetoder. Dessa lager av säkerhet gör det mycket svårare för obehöriga att komma åt användares konton.

Är tvåstegsverifiering säkert?

Tvåstegsverifiering, eller 2FA, är en mycket säkrare metod för att skydda dina konton jämfört med att endast använda ett lösenord. Genom att kräva en extra verifiering minskar du risken för att obehöriga kan komma åt ditt konto, även om de får tag på ditt lösenord.

Ingen säkerhetsmetod är dock helt perfekt, och det är viktigt att följa bästa praxis för att maximera säkerheten. Här är några tips:

  1. Använd starka och unika lösenord för alla dina konton.
  2. Välj en säker 2FA-metod, såsom appbaserade koder eller hårdvaru-tokens. SMS-koder är mindre säkra, men fortfarande bättre än inget alls.
  3. Håll din mobiltelefon och Authenticator-app säker. Använd biometrisk eller PIN-baserad låsning för att skydda din enhet.
  4. Var försiktig med phishing-attacker och ge aldrig ut din 2FA-kod till någon.